Profox Protection for Food Quality and Safety

Ägg

Rådgivning/konsulthjälp

- Livsmedelstillverkare

- Lagar och regler

- Information och märkning

- Dricksvatten

- Restauranger

- Offentliga kök

Profox har erfarenhet från andra områden också. Ring och fråga.

Livsmedelstillverkare

 

Profox har mångårig erfarenhet från livsmedelsbranschen.

- Kött och slakt

- Mejeri

- Grönsaker och bär

- Bageri

- Fisk och fiskprodukter

- Ägg

Bygga nytt eller ändra

 

Lagarna om ägg är inte speciellt flexibla. Men de ger goda möjligheter när du vill bygga nytt eller bygga om. Ska du gå in i lokaler som redan finns måste man ofta kompromissa. Hur skapar du enkla, effektiva lokaler som kostar så lite som möjligt.

Tvätt av ägg

 

Tvätt av ägg kan ske efter tillstånd av Livsmedelsverket. Det behövs då särskild utrustning för detta. Ägg får inte tvättas genom att de doppas i vatten. HACCP-plan behövs för detta. Det viktigaste är skillnaden i temperatur mellan ägg och tvättvatten.

Godkänt äggpackeri

 

Vill du sälja dina ägg vidare till butik och restaurang måste du ha ett godkänt äggpackeri. Ett sådant godkännande får man från Livsmedelsverket. Lokalerna för detta kan vara ganska enkla. Har du frågor om hur ett äggpackeri kan se ut, vilka krav som ställs, så hör av dig.

I liten skala

 

Äger du hönsen själv kan du sälja dina ägg i liten skala direkt till konsument utan särskilda kontroller. Du kan också använda äggen i din verksamhet. ring och fråga för att få veta mera.